Annons Innehållet presenteras av Veoneer

Bilar med aktiv säkerhet minskar trafikolyckorna

Fordonsindustrin förändras just nu i snabb takt. Allt fler bilar har avancerad teknik som assisterar föraren och tester görs med självkörande bilar. Veoneer, tidigare i år avknoppat från Autoliv, arbetar med forskning, utveckling och produktion av avancerad teknik för assisterade system och självkörande fordon.

Tidigare i år knoppade Autoliv av sin elektronikdel till ett separat bolag under namnet  Veoneer. Veoneer tar därmed över utvecklingen av avancerad teknik för assisterade system och självkörande bilar. ADAS (förarassistanssystem), LiDAR (laser), radar, ECU (elektronisk kontrollenhet), kamerasystem och bromssystem är bara några av dessa. Christian Svensson, Director för innovation på Veoneer Research, beskriver det som viktiga komponenter för att undvika att riskfyllda situationer uppstår och för att bidra till en trygg bilkörning under alla körförhållanden.

Kompetensutbyte i partnerskap
Med siktet inställt på att leda teknikutvecklingen inom aktiv säkerhet har Veoneer strategiskt valt att utveckla partnerskap med stora och små etablerade företag – och med några av de mest framstående universiteten inom Veoneers verksamhetsområde.

– Vi vill hitta rätt partner för att kunna hålla ett högt tempo, istället för att bygga upp kompetensen själv. Det gör att vi snabbare kan hitta lösningar och funktioner. Vi samarbetar till exempel med startups i olika delar av världen för att ligga i teknikens framkant och öka innovationsgraden, säger Christian Svensson

Forskningsplattformen LIV
Flera av de samarbeten som bedrivs utvärderar Veoneer i forskningsplatformen LIV (Learning Intelligent Vehicle). Det är en forskningsbil som till exempel ska visa hur automation och artificiell intelligens (AI) kan öka trafiksäkerheten när bilen i samarbete med bilföraren och input från omgivningen ger ett kvalificerat stöd i rätt situationer.

– Systemen i LIV kan bland annat se om föraren är distraherad eller inte har full uppmärksamhet på vägen. Då kan fordonet hjälpa föraren och även agera om det skulle behövas. Tanken är att LIV ska vara en samarbetspartner som förstår förarens behov och preferenser, så att föraren inte ska känna behov av att stänga av systemet.

– Det kan bidra till att öka trafiksäkerheten, det är ett steg mot att nå Sveriges nollvision i trafikrelaterade olyckor, och för att minska de 1,4 miljoner trafikolyckor med dödlig utgång som årligen sker globalt, avslutar Christian Svensson.

Fakta
Veoneers affärsidé är att är att skapa förtroende för mobilitet. Vi har 8300 medarbetare som designar och tillverkar det senaste inom hårdvara, mjukvara och lösningar för aktiv säkerhet, ADAS (förarassistanssystem), självkörande bilar, styrenheter och sensorer samt bromssystem.

Läs mer här

veoneer_logo_blue_300dpi (1)