Annons Innehållet presenteras av Saab

Saab storsatsar på att bli
ett mjukvaruföretag

Saab befinner sig mitt i en transformation från att vara ett hårdvaruföretag till att realisera många funktioner i mjukvara – bland annat med hjälp av AI. Det ökar rekryteringsbehovet av mjukvaruingenjörer som vill arbeta inom radarteknik.
– Det ger väldigt spännande möjligheter. Det som var en dröm för tio år sedan är nu inte bara möjligt utan även en verklighet, säger Jenny Klinton, produktägare och designansvarig.

Tidigare i år presenterade Saab det flygburna övervakningssystemet GlobalEye. Det kan bland annat användas för att upptäcka föremål i luften, på marken och till havs, exempelvis flygplan, kryssningsrobotar och ubåtsperiskop. Detta för att bekämpa bland annat terrorism, smuggling och olagligt fiske.

– GlobalEye är ett flygburet spaningssystem med en mängd olika sensorer, där huvudsensorn är en radar som är monterad ungefär som en skidbox ovanpå ett flygplan, förklarar Sven Nilsson, specialist inom mjukvaruutveckling.

Utvecklar flera radarprodukter
Saabs nya generation radarantenner som finns i t.ex. i Giraffe-radarsystemen och GlobalEye, bygger på digital teknik vilket gör att det går att skapa de flesta funktionerna i mjukvara. Det som tidigare gjordes i hårdvara kan nu göras i mjukvara vilket ger mycket större flexibilitet och möjlighet att utveckla fler nya funktioner.  Den nya generationen av radarsystem är bara en av Saabs flera satsningar på ”New Technologies” med inriktning mot ökad innovation och digitalisering som nyttjar deras satsning på mjukvarufunktionalitet.

Från hårdvara till mjukvara
Jenny Klinton, produktägare och designansvarig, berättar att produkterna har funnits under en lång tid men att Saab nu har tagit ett större steg i utvecklingen för samtliga produkter genom att utnyttja mjukvara.

– Förr gick vår innovation ut på att göra så mycket som möjligt med så lite som möjligt – och att göra oss av med data. Idag pratas det istället mycket om Big Data, Data Lakes, Deep Learning och artificiell intelligens. En naturlig konsekvens är att vi får tillgång till mer data. Det gör att vi kan hitta nya tjänster och algoritmer och arbeta på ett sätt som tidigare inte var fysiskt möjligt. Det är väldigt spännande och saker som var en dröm för 10 år sedan är nu inte bara möjligt utan även en verklighet, säger Jenny.

Rekryterar mjukvaruingenjörer
För att fortsätta vara konkurrenskraftiga och hävda sig på en stor internationell marknad siktar Saab nu på att rekrytera fler mjukvaruingenjörer.

– Det krävs inte erfarenhet från just radarområdet och för mjukvaruutvecklare med nyfikenhet och ett teknikintresse finns stora möjligheter såväl i Sverige som internationellt. Vi söker nästa generations utvecklare men också de med erfarenhet från arbetslivet. Vi har kommit långt i digitaliseringen men behöver influenser från andra teknikområden än enbart radar, förklarar Jenny.

Teamen är agila och tvärfunktionella med en bred mångfald för att fortsätta driva bolagets innovation framåt.

– Det är inte bara en traditionell ingenjörsvärld där man många gånger blir en liten del av ett stort bolag. Här kommer man istället in i ett team och blir en viktig kugge i det teamet, som i sin tur blir en viktig del i produkten vi jobbar med, avslutar Sven.

Fakta
Saab är världsledande inom radar- och sensorteknologi och på Göteborgsanläggningen utvecklas och tillverkas bl.a. olika typer av radarbaserade system och lösningar för offentlig säkerhet. Just nu finns det ett stort behov av att rekrytera mjukvaruingenjörer till Saab i Göteborg.

Läs mer här

Saab_logo